Ajánlott receptek
Szívesen várunk új recepteket a inyenckosar@gmail.com e-mail címre.
Ajváros babsaláta
hozzávalók / 1 adag
200 g fehérbab (konzerv)
75 g feta sajt
3 db borsmentalevél
2 ek ajvár-Zöldségkrémek
1 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 csipet cukor
elkészítés
A babot hideg vízzel lemossuk, hagyjuk szűrődni. Majd egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk a kockákra vágott fetát és az apróra vágott mentát.
Az ajvárt simára keverjük az olajjal és az ecettel. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük. A salátára öntjük, jól elkavarjuk, és kb. 2 órára hűtőbe tesszük.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Almapuncs recept
hozzávalók / 4 adag
1 l almalé (100%-os)-Gyümölcslevek
2 db fahéjrúd
6 db szegfűszeg
0.5 kávéskanál szegfűbors
1 narancsból nyert narancshéj
1 citromból nyert citromhéj
1 teáskanál méz-Mézek
elkészítés
A narancsot és a citromot nagyon alaposan megmossuk, és héját vékonyan lehámozzuk (ügyelve arra, hogy a fehér részt ne vágjuk le).
Az almalét lábasba öntjük, hozzáadjuk a fahéjrudakat, a szegfűszeget és a szegfűborsot, valamint a narancs és a citrom héját.
Felforraljuk, és pár percig főzzük, majd forrón bögrékbe adagoljuk, és ízlés szerint mézzel vagy cukorral édesítjük. Díszíthetjük almakarikákkal vagy alma chips-szel is.-Aszalt termékek
(Forrás: www.nosalty.hu)
Almás teapuncs alkoholmentesen
hozzávalók / 5 adag
5 dl fekete tea
5 dl almalé-Gyümölcslevek
1 citromból nyert citromlé
2 db fahéjrúd
4 ek méz-Mézek
1 narancsból nyert narancshéj (kisebb)
1 nagy db alma-Gyümölcsök
elkészítés
A meghámozott almát gerezdekre vágjuk.
Megfőzzük a fekete teát.
A többi hozzávalót felforraljuk az almagerezdekkel, kis lángon 5 percig állni hagyjuk, majd hozzáöntjük a fekete teát.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Bakonyi betyárleves recept
hozzávalók / 4 adag
40 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna-Húskészítmények
20 dkg gomba-Aszalt termékek
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg vöröshagyma
3 dl tejföl
2 evőkanál finomliszt
1 ek fűszerpaprika-Fűszerek
1 csokor kapor
1 db paradicsom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 ek napraforgó olaj
elkészítés
A hagymát felkockázzuk. A húst megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. A leveszöldségeket és a gombát megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk a zöldségeket, a gombát pedig nagyobb szeletekre.
Kevés olajon a hagymát megdinszteljük, majd beledobjuk az apró darabokra vágott füstölt szalonnát és a sertéshúst. Fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, meghintjük a pirospaprikával és felöntjük vízzel.
Ha a hús félpuhára főtt, beledobjuk a kockázott zöldségeket, a paradicsomot és a gombát.
Ha minden megpuhult, a liszttel kikevert tejföllel behabarjuk a levest és beledobjuk az apróra vágott kaprot. Kb 10 percig alacsony lángon rotyogtatjuk, majd tálaljuk egy csepp tejföllel a tetején.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Békebeli sós teasütemény recept
hozzávalók / 6 adag
-A tésztához
1 dl habtejszín (állati eredetű!)
200 g vaj (nem margarin!)
375 g finomliszt
1 ek só
2 db tojássárgája-Tojás
-A tetejére
1 db tojás-Tojás
3 dkg sajt (reszelve, ízlés szerint
lehet füstölt is, sima is)-Tejtermékek
1 ek szezámmag
1 ek köménymag
1 dkg mák-Zöldségek
elkészítés
A hozzávalókat jól összedolgozzuk. Ne gyúrjuk túl sokáig, ha egynemű a tészta, akkor már jó!
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra (én egy nagyobb vágódeszkát használtam).
Majd egy fél órára tegyük a fagyasztóba.
Ha letelt az idő kivesszük, és 1,5-2 cm nagyságú kockákra felvágjuk (semmiképp ne hagyjuk bent tovább, mert túlságosan megkeményedik, és nem lehet szépen vágni, akkor ismét várni kell, amíg kienged annyira, hogy szeletelhető legyen).
A tetejét lekenjük 1 felvert tojással, majd ízlés szerint megszórjuk különböző magvakkal, és/vagy reszelt sajttal. Majd egy sütőpapíros tepsibe pakoljuk a kockákat.
Így még jó hidegen betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd a sütőlapon hagyjuk is kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
(Forrás: www.nosalty.hu)
Bolognai lencse
hozzávalók / 6 adag
40 dkg lencse (beáztatott)
1 db babérlevél
1 közepes fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna-Húskészítmények
60 dkg darált sertéshús
18 dkg sűrített paradicsom
2 ek ketchup-Fűszerek
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
kakukkfű ízlés szerint
rozmaring ízlés szerint
2 ek napraforgó olaj
1.5 dl vörösbor
8 dkg sajt (reszelt)
1 teáskanál petrezselyem (szárított)
elkészítés
A beáztatott lencsét sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük.
A felkockázott szalonnát kissé megpirítjuk az olajon, majd a felaprított hagymát megfuttatjuk rajta.
Hozzáadjuk a darált húst, és kifehéredésig pirítjuk, kb. 10 perc. Sózzuk, borsozzuk.
Belekanalazzuk a paradicsompürét és a ketchupot, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk.
Kakukkfűvel és rozmaringgal ízlés szerint fűszerezzük.
Lassanként hozzáadjuk a vörösbort, és 10-12 percig pároljuk.
Ha elkészült, beleforgatjuk a leszűrt lencsét, majd tálalás előtt megszórjuk reszelt sajttal és egy kis petrezselyemmel.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Boszorkánypogácsa recept
hozzávalók /6 adag
10 dkg dió-Gyümölcsök
1 db citrom
25 dkg lágy vaj (vagy margarin)
15 dkg porcukor
45 dkg finomliszt
4 db tojássárgája-Tojás
1 db tojásfehérje-Tojás
3 ek sárgabaracklekvár-Lekvárok
elkészítés
A diót durvára összevágjuk, a citromot alaposan megmossuk, és lereszeljük a héját, levét kifacsarjuk, és átszűrjük. A sütőt előmelegítjük.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd beletesszük a citromhéját, levét, egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, majd több részletben beledolgozzuk a lisztet. (Lehet, hogy kicsivel több kell hozzá, jól formázhatónak kell lennie a tésztának.)
Diónyi adagokat kiszaggatunk, kézzel golyóvá formáljuk, és a kissé felvert tojásfehérjébe, majd mogyoróba vagy dióba forgatjuk a tetejét. Tepsibe rakjuk (ne nagyon közel egymáshoz), és ujjheggyel a közepébe lyukat fúrunk.
Max. 15-20 percig sütjük, szép világos színűre. Kivesszük a sütőből, és amíg meleg, a kis lyukakba lekvárt teszünk.
sütési hőfok: 180°C
(Forrás: www.nosalty.hu)
Csicsóka chips recept
hozzávalók / 2 adag
50 dkg csicsóka
4 evőkanál étkezési keményítő
3 dl napraforgó olaj
só ízlés szerint
elkészítés
Mossuk és hámozzuk meg a csicsókát.
Zöldséghámozóval vágjuk vékony szeletekre.Forgassuk meg keményítőben.
Bő, forró olajban süssük ki.Csöpögtessük le.
Sózzuk meg.
költség: 100 Ft
(Forrás: www.nosalty.hu)
Csicsókakrémleves recept
hozzávalók / 3 adag
-A leveshez
60 dkg csicsóka
2 közepes db fehérrépa
0.7 l zöldség alaplé
1 közepes db salottahagyma
2 ek olívaolaj
1 dl habtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen tört)
-A tálaláshoz
10 dkg dió-Gyümölcsök
10 dkg kéksajt
elkészítés
A csicsókát és a fehérrépát megpucoljuk, kockákra vágjuk.
A finomra vágott salottahagymát az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és magasabbra véve a hőt, néhány percig pirítjuk.
Felöntjük az alaplével, sóval és borssal ízesítjük.
Lefedve, közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket.
Botmixerrel pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk/ szűrjük.
Hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges, teszünk még bele sót/ borsot.
Összeforraljuk és kész.
Szárazon felhevített serpenyőben a dióbelet illatosra pirítjuk.
Pirított dióval és kéksajt kockákkal tálaljuk a levest.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Csicsókás pogácsa recept
hozzávalók / 6 adag
-A tésztához
40 dkg finomliszt (finom)
20 dkg csicsóka (tisztított, főtt)
15 dkg margarin (vagy 10 dkg zsír olvasztva)
2.5 dkg friss élesztő
1 db tojás-Tojás
4 ek búzakorpa
4 ek lenmag
1 ek só
fehér bors ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (őrölt)
1 ek tejföl (szükség esetén )
-A tetejére
2 ek tej
1 kk fűszerpaprika
elkészítés
A csicsókát megfőzzük, ha megfőtt megtisztítjuk, pépesítjük, kissé hagyjuk hűlni. Az élesztőt megfuttatjuk.
Amikor a csicsóka éppen langyos már, a többi összetevővel, és ha kell, 1-2 kanál tejföllel könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle. Kicsit pihentetjük, ha van időnk, akkor úgy 15 percet, ha nincs, nem muszáj, kihagyható.
A tésztát lisztezett deszkán nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk. Késsel bekockázzuk a tetejét.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat.
Tetejüket pirospaprikás tejjel megkenjük, és hagyjuk kelni.
Amikor megkelt (kb. fél óra), előmelegített sütőben pirosra sütjük.
sütési hőfok: 160°C
(Forrás: www.nosalty.hu)
Csípős-édes sütőtökleves sütőtökchipsszel
hozzávalók / 4 adag
-Leves
1 kg sütőtök (kockázott)
1 l csirke alaplé
1 csipet kakukkfű
1 késhegynyi gyömbérpor
1 csipet szerecsendió
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
1 ek méz-Mézek
2 dl főzőtejszín
1 teáskanál chiliszósz
-Chips
10 dkg sütőtök
só ízlés szerint
2 ek olívaolaj
bors ízlés szerint
elkészítés
Leves
A leves hozzávalóit (a chiliszósz és méz nélkül) feltesszük főni, amíg a sütőtök meg nem puhul.
Miután megpuhult (villával ellenőrizzük), botmixerrel addig mixeljük, amíg sima, krémlevesnél picit hígabb állagot nem kapunk. Hozzáadjuk a főzőtejszínt, még egyszer összeforraljuk, majd beletesszük a mézet, és lekapcsoljuk alatta a lapot.
Chips
Egy nagyobb darab sütőtököt zöldséghámozóval nagyon vékony szeletekre faragunk. 2 ek. olajat öntünk rá, borsozzuk.
Sütőpapírra terítjük, de vigyázva, hogy ne érjenek egymáshoz. Sózzuk.
200 °C-os sütőben, grill fokozaton addig sütjük, amíg fel nem pöndörödik a szélük, meg nem száradnak kissé.
Tálalás
A levest tányérba szedjük, megszórjuk a sütőtökchipsszel, és egy kevés chiliszószt csöpögtetünk rá (én Sriracha szószt használok).
sütési hőfok: 200°C
(Forrás: www.nosalty.hu)
Csodakrumpli recept
hozzávalók / 5 adag
10 közepes db burgonya
2 közepes fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
15 dkg sonka
15 dkg füstölt szalonna-Húskészítmények
20 dkg trappista sajt (reszelt)
2 ek vaj (olvasztott, vagy olívaolaj)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
elkészítés
A burgonyákat alaposan megmossuk, az esetleges hibákat kivágjuk belőle.
Nem kell meghámozni, hanem 3-4 mm vékonyan bevagdossuk kb. a háromnegyedéig úgy, hogy egyben maradjon. (Ha valaki szeretné, meg is hámozhatja a burgonyákat.)
Bekenjük olvasztott vajjal (ecset segítségével), majd megszórjuk sóval, borssal.
Tepsire rakjuk őket és előmelegített 200 fokos sütőben majdnem készre sütjük.
Mielőtt ez megtörténne, kivesszük a sütőből és a bevágott részekbe hagymát, fokhagymát, sonkát és szalonnát dugdosunk.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és készre sütjük kb. 10-15 perc alatt.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
(Forrás: www.nosalty.hu)
Diós kosárka recept
hozzávalók / 4 adag
-A tésztához
40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
4 db tojássárgája
25 dkg margarin
-A töltelékhez
40 dkg dió (darált)
30 dkg porcukor
4 db tojásfehérje
10 dkg lekvár/ dzsem (savanykás)
elkészítés
A tészta hozzávalóit összevegyítjük és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és a kivajazott kosárformákat kibéleljük vele. (Nekem ilyenem nincs, úgyhogy tökéletesen megfelelt a muffinsütő is.)
A tésztával bélelt kosárkák aljára 1-1 kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd erre halmozzuk a tölteléket. A töltelékhez a cukrozatlan darált diót összekeverjük a porcukorral (a cukrozottat már nem kell tovább édesíteni), és hozzáadjuk a keményre felvert tojásfehérjét.
190°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd ha kihűlt, kiemeljük a formákból.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Favágó leves recept
hozzávalók / 4 adag
-Leveshez:
70 dkg sertéshús
1 db gombakonzerv
1 közepes db vöröshagyma
2 közepes db sárgarépa
2 l víz
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
10 dkg füstölt szalonna
2 teáskanál fűszerpaprika
3 ek sűrített paradicsom
2 dl tejföl
2 csapott ek finomliszt
-Csipetkéhez:
1 db tojás
10 dkg finomliszt
elkészítés
Leveshez:
Szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját.
Rátesszük a felkockázott vöröshagymát, meghintjük fűszerpaprikával, rátesszük a kockára vágott húst.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.
Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük felkarikázott répákat, szeletelt gombát, és felöntjük a maradék vízzel.
Amikor minden megpuhult, besűrűsítjük liszttel elkevert tejföllel, és hozzáadjuk a galuskát.
Csipetkéhez:
Tojást kikeverjük a liszttel.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Fürjtojás kosarak
hozzávalók / 2 adag
5 dkg rozskenyér (2 szelet)
16 db fürjtojás
75 g császárszalonna (4 szelet)
50 g sajt
elkészítés
A 2 szelet kenyérből üvegpohár segítségével kivágunk 4 karikát, majd a muffin sütő aljába tesszük.
A 4 szelet szalonnát a kenyér köré tekerjük.
A szalonnagyűrűbe beletöltjük lyukanként a 4 tojást, ízesítjük delikáttal (de elhagyható).
Reszelt sajtot teszünk rá, és sütőbe tesszük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
(Forrás: www.nosalty.hu)
Gombaropogós
Hozzávalók:
50 dkg laskagomba
10 dkg füstölt szalonna
2 db száraz zsemle
só
1 fej vöröshagyma
petrezselyem
2 tojás
zsemlemorzsa
A panírozáshoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:
étolaj
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és húsdarálón nyersen megdaráljuk az előzőleg beáztatott, kifacsart zsemlével és a füstölt szalonnával együtt.
Ízesítjük sóval, reszelt vöröshagymával, apróra vágott petrezselyemmel. Beletesszük a tojásokat is, és jól összegyúrjuk. Ha a massza túl lágy, adunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen.
Hüvelykujj nagyságú kis hengereket formálunk belőle, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártva bundázzuk, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.
Forrás: www.mindmegette.hu
Gombás borsóleves
hozzávalók / 4 adag
-A leveshez
20 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
30 dkg zöldborsó
20 dkg vargánya gomba
0.5 dl napraforgó olaj
2 dkg só
1 csipet fehér bors (őrölt)
1 késhegynyi paprikakrém
1.5 l víz
20 dkg szegfűgomba
-A vajgaluskához
1 db tojás
4 evőkanál finomliszt
1 dkg vaj
elkészítés
A sárgarépát, fehérrépát olajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a borsót, gombát. Kicsit ezekkel is dinszteljük még kb. 2-3 percig.
Felöntjük a vízzel, fűszerezzük ízlés szerint (a megadott mennyiségek nálam beváltak).
Felverjük az egész tojást csipet sóval, elkeverjük a liszttel és a vajjal.
Készre főzzük, és beleszaggatjuk a vajgaluskát.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Gombás borsópaprikás
hozzávalók / 4 adag
50 dkg zöldborsó (tisztított)
25 dkg gomba
1 nagy db vöröshagyma
1 db paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2 ek napraforgó olaj
1 evőkanál finomliszt
2 dl tejföl
1 ek majoránna
1 ek fűszerpaprika
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
elkészítés
A vöröshagymát, a paradicsomot és a gombát felaprítjuk.
Az olajon megfuttatjuk a hagymát, félrehúzzuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a gombát, borsót, fokhagymát és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majorannával meghintjük, fedő alatt saját levében kb. 30 perc alatt készre főzzük.
Ezután a tejfölt elkeverjük a liszttel, majd ezzel sűrítjük. Egyet forralunk rajta. Ha esetleg kevés leve lenne, egy kis alaplével vagy vízzel pótolhatjuk.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Gombás burgonyafelfújt
hozzávalók / 2 adag
-A burgonyafelfújthoz
4 közepes db burgonya
15 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
1 közepes db kisebb kápia paprika
2 gerezd fokhagyma (zúzott)
0.5 csokor petrezselyem
2 db tojás
1 csapott ek finomliszt
5 dkg füstölt szalonna (felkockázva)
1.5 dl tej
5 dkg vaj (vagy 2-3 ek olívaolaj)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
5 dkg sajt (reszelt)
2 dkg zsemlemorzsa (a tetejére)
-Az edény előkészítéséhez
2 dkg vaj
elkészítés
A burgonyát héjastól megfőzzük.
A hagymát apróra vágjuk és a füstölt szalonna kockákkal együtt vajon elkezdjük dinsztelni, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, a felszeletelt pirospaprikát és addig pároljuk, míg a gomba leve el nem fő.
A megfőtt burgonyát megpucoljuk, kisebb darabokra szeleteljük, majd a gombához keverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselyemzöldet.
1-2 percig együtt sütjük, majd megszórjuk liszttel, felöntjük tejjel és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, elkeverjük, majd a tojások felvert habját forgatjuk a masszába.
Egy kisebb sütőtálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával és beleöntjük a gombás masszát, majd a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25-35 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a felfújt belseje.)
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
(Forrás: www.nosalty.hu)
Gombás knédli
Hozzávalók:
30 dkg gomba
5 dkg füstölt szalonna
10 dkg vöröshagyma
2 db tojás
2,5 dl tej
8 db szikkadt zsemle
3 dkg margarin
1 csokor petrezselyem
5 dkg zsemlemorzsa
só
bors
ELKÉSZÍTÉS
Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott hagyma felét, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott gombát, és addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Sózzuk, borsozzuk.
A tejben elkeverjük a tojásokat, megsózzuk, és az apró kockára vágott zsemlékre öntjük, 30 percig áztatjuk.
Az olvasztott margarinban a hagyma másik felét megpároljuk, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, ha nem túl forró, a zsemlékre öntjük. Ezután hozzáadjuk a gombát, a zsemlemorzsát, és összedolgozzuk.
Gombócokat formálunk belőle, és sós vízben 10 percig főzzük.
Forrás: www.mindmegette.hu
Gőzgombóc recept
hozzávalók / 5 adag
-A tésztához
500 g finomliszt
3 dl tej
2.5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 csipet só
0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)
1 db tojás
10 dkg vaj (olvasztott, a gombócok kenéséhez)
-A töltelékhez
25 dkg szilvalekvár (sűrű, rumos)
-A tetejére
10 dkg mák (őrölt)
5 dkg porcukor
elkészítés
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összegömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.
A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákot hintünk a tetejére.
költség: 800 Ft
(Forrás: www.nosalty.hu)
Kakukkfüves csirkecomb gombamártásban
hozzávalók / 3 adag
6 db csirke felsőcomb (filé)
10 dkg füstölt szalonna
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
25 g szárított gomba (erdei)
2 csokor kapor
5 dkg vaj
3 ek olívaolaj
2.5 dl főzőtejszín
1 teáskanál cukor
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
kakukkfű ízlés szerint
3.5 dl fehérbor (száraz)
elkészítés
A csirkecomb filét kissé kiklopfoljuk, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Ezt követően pár csepp olívaolajat öntünk a húsra, és a szárított kakukkfüvet belemasszírozzuk. Kb. 15 percre félretesszük, addig elkészítjük a mártást.
A szárított gombát langyos vízben kb. 20 percig áztatjuk. Mindeközben a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és kis lángon teflon serpenyőben megdinszteljük. Mikor a szalonna már kissé megpirult, hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát.
Mikor a vöröshagyma már üvegessé vált, hozzáadjuk a kiáztatott és lecsöpögtetett erdei gombát. A gombát így pár percig főzzük, majd a raguhoz hozzáöntünk kb. 2 dl száraz fehérbort, és amikor a bor már kissé forr, hozzáadjuk a tejszínt és a kaprot. A mártást addig forraljuk, ameddig be nem sűrűsödik, közben kissé megsózzuk, belereszeljük a 2 gerezd fokhagymát, és megszórjuk egy teáskanálnyi cukorral. Mikor a mártásunk már kellően besűrűsödött, elzárjuk alatta a gázt.
Nagyobb méretű serpenyőbe dobjuk a vajat, és hozzáadunk 3 ek olívaolajat. Mikor a vaj elolvadt az olajban, hozzáadjuk a csirkét, és mindkét oldalát készre sütjük. Miután a csirke megsült, az összes húst visszapakoljuk a serpenyőbe, nyakon öntjük 1,5 dl száraz fehérborral, és kis lángon kb 7-8 percig pároljuk. Ekkor a hús magába szívja a fehérbort, és még puhább, zamatosabb lesz.
A mártást a hús mellé szedjük, főtt barna vagy fehér rizzsel tálaljuk. A maradék száraz fehérborral leöblítjük.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Kazári ferentő
hozzávalók / 4 adag
-A ferentőhöz
50 dkg finomliszt
5 db édesítőszer (vagy 22 dkg porcukor)
1 dl napraforgó olaj
1.5 dkg élesztő
4 dl tej
1 db tojás
1 csipet cukor
-A tetejére
10 dkg mák (darált)
10 dkg dió (darált)
7 dl tej
20 ml vanília aroma
1 teáskanál méz
10 dkg meggylekvár
elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, egy csészébe öntjük a felét, és egy csipet cukorral megfuttatjuk benne az élesztőt, beledobjuk az édesítőtablettát.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes tésztába valót (kivéve a maradék 2 dl élesztő nélküli tejet), majd melléöntjük a megindult élesztőt, és elkezdjük kidolgozni a tésztát.
Közben lassan és fokozatosan dolgozzuk bele a maradék 2 dl tejet is.
Ha a tésztánk puha, ruganyos és selymes, nem marad sem a kezünkön, sem a tál falán, letakarjuk, és 1 órán át pihentetjük.
Egy óra leteltével három lisztezett munkafelületre borítjuk, és három cipóra osztjuk.
Hosszú, vékony rudakat sodrunk a cipókból, egyik oldalukat bevagdossuk, majd kb. 20 cm-ként felvágjuk.
A 20 cm hosszú rudacskáinkat csiga alakba tekerjük, úgy, hogy a bevagdalt tarajos rész kívülre essen.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megsütjük őket.
Amíg a ferentők sülnek, felforraljuk a 7 dl tejet, teszünk bele mézet ízlés szerint, hozzáadjuk az aromát, megdaráljuk a mákot és a diót.
Ha a ferentők megsültek, tálaljuk: Ki-ki vesz magának, és ízlés szerinti ideig áztatja a csigácskákat a vaníliás tejben, majd megforgatja a darált mákban (ez esetben nagyon jól áll neki a meggylekvár-korona) vagy a darált dióban (akkor pedig pár csepp méztől lesz még finomabb).
sütési hőfok: 220°C
(Forrás: www.nosalty.hu)
Kenyér piros krumpliból
hozzávalók / 4 adag
25 dkg burgonya (piros krumpli)
50 dkg kenyérliszt BL80
3 dkg élesztő
4 dl víz (amiben a krumplit főztük)
1 teáskanál méz (vagy cukor)
1 ek só
1 ek kacsazsír (vagy bármilyen házi zsír)
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény (elhagyható)
elkészítés
A krumplit meghámozzuk, négybe vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, összetörjük, levét félretesszük.
2 dl langyos főzővízben felolvasztjuk a mézet, feloldjuk az élesztőt, és 5 dkg liszttel csomómentesre keverjük. Hagyjuk kelni.
A liszthez adjuk a sót, a tört, kihűlt krumplit, majd a megkelt kovásszal, valamint annyi főzőlével, amennyit felvesz, tésztát dagasztunk. A végén hozzáadjuk az olvasztott zsírt, és azt is beledolgozzuk. Letakarva, langyos helyen 40 percet kelesztjük.
Ekkor lazán átgyúrjuk, kizsírozott formába vagy tepsibe rakjuk. Így is kelesztjük még 30 percet.
Tetejét bevagdossuk, és előmelegített sütőben szép barnára sütjük. A formából kivéve hűtjük ki.
sütési hőfok: 180°C
(Forrás: www.nosalty.hu)
Kevert csipkeszósz húsételekhez
hozzávalók / 8 adag
30 dkg csipkebogyó lekvár
100 ml ketchup (házi készítésű)
60 ml konyak
elkészítés
A hozzávalókat hidegen összekeverjük.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Krumplileves gombával
hozzávalók / 4 adag
40 dkg burgonya
2 db leveskocka (zöldségleves)
20 dkg csiperkegomba
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
1 ek napraforgó olaj
10 dkg sovány túró (zöldfűszeres ízesítéssel)
1.2 l víz
elkészítés
A megtisztított burgonyát felkockázzuk és a leveskockával ízesített vízben megfőzzük.
Gombát, hagymát megtisztítjuk és összevágjuk. A szalonnát csíkokra vágjuk.
A serpenyőben forró olajon megpirítjuk a szalonnát, kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, a gombát megpirítjuk benne, sózzuk, borsozzuk!
A burgonyát a levével és még 4 dl vízzel pürésítjük.
Felforraljuk, belekeverjük a túrókrémet és a gombát, összeforraljuk. Tálaláskor megszórjuk ropogós szalonnával.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Krumplipaprikás
hozzávalók / 6 adag
1 kg burgonya
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg füstölt szalonna (házi kolozsvári, piaci kofáktól leginkább)
40 dkg kolbász (füstölt, házi)
2 ek tejföl (20%)
0.5 ek őrölt fűszerkömény
1 közepes db hegyes erős paprika
fekete bors ízlés szerint
só ízlés szerint
5 dl víz (csontlé)
2 ek sertészsír
elkészítés
A füstölt szalonnát kockázzuk fel. Kevés zsíron pirítsuk le, majd adjunk hozzá finomra vágott vöröshagymát. Lassú tűzön pirítsuk. Közben a zöldpaprikát is kockázzuk fel apróra. Ha nem akarjuk, hogy az étel túlságosan erős legyen, legjobb, ha a magházat, illetve az erejét eltávolítjuk. Adjuk az alaphoz a zöldpaprikát, pirítsuk együtt a szalonnával és a hagymával. A kolbászt karikázzuk fel, majd adjuk az alaphoz.
Lassú tűzön pirítsuk a hozzávalókat, ügyelve arra, hogy ne égjen meg egyik összetevő sem. Közben a burgonyákat hámozzuk meg, és vágjuk fel tetszés szerint karikára, kockára.
Adjuk a lepirult alaphoz az aprított burgonyát, jól keverjük el, és pár percig pirítsuk együtt. Majd ízesítsük sóval, borssal, őrölt köménnyel és fűszerpaprikával. A fűszerpaprika hozzáadását követően öntsük fel vízzel vagy csontlével. Lassú tűzön forraljuk továbbra is.
A tejfölt keverjük ki egy kis edényben, és adjunk hozzá a főzőléből. Ha simára kevertük, adjuk az ételhez, ízesítsük zúzott fokhagymával, és forraljuk össze. Ha a burgonya megpuhult, az étel elkészült.
Tálaljuk tetszőleges savanyúsággal vagy salátával.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Krumplis tészta
hozzávalók / 5 adag
50 dkg tészta (durum, fodros nagykocka)
1 kg burgonya
1 nagy db vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
1 teáskanál fűszerpaprika
5 dl víz
elkészítés
A krumplit meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk.
Egy nagy serpenyőben (legszívesebben wokot használok hozzá) a szalonnát felkockázzuk, és lassan kiolvasztjuk. Rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát, kicsit megpirítjuk, majd ráöntjük a jól lecsurgatott krumplit, ezzel pár percig kevergetve pirítjuk.
Lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, jól összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy szűken ellepje. Megsózzuk, aki szereti, kicsi csípős paprikát is szórhat még rá. Lefedjük, és csendesen kb. 15 percig főzzük. Tehát, gyakorlatilag paprikás krumplit készítünk.
Közben feltesszük a durum tésztának a jól megsózott vizet főni, ha felforrt, beleöntjük a tésztát, előírás szerinti ideig főzzük. Leszűrjük.
Közben a megfőtt paprikás krumplit a serpenyőben a krumplinyomóval jól összetörjük. Ebbe a sűrű masszába belekeverjük a kifőtt tésztát.
Ha a család még nem túl türelmetlen, sütőben kicsit rápirítunk a tetejére.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Langalló fokhagymás tejföllel és sajttal
hozzávalók / 4 adag
-A tésztához
50 dkg finomliszt
20 dkg burgonya
25 g élesztő
2.5 dl víz (langyos)
1 teáskanál cukor
1 tk só
1 teáskanál pizza fűszerkeverék (ez el is hagyható)
2 ek olívaolaj (vagy étolaj)
-A feltéthez
2 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
1 csipet só
5 dkg sonka (vagy füstölt, főtt tarja)
10 dkg kolbász (füstölt)
3 dkg füstölt szalonna
2 nagy fej lila hagyma
20 dkg sajt (reszelt)
elkészítés
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és egy kis edényben 1,5 dl vízben fél teáskanálnyi sóval 20 percig főzzük. A vízből már szinte alig marad valamennyi a krumplin, viszont az összes íz így a krumpliban marad.
Krumplitörővel összetörjük a főtt burgonyát azzal a kevés vízzel, amennyi maradt rajta a főzéskor. Hagyjuk hűlni.
A 2,5 dl langyos vízbe beletesszük az 1 tk cukrot, és a fél csomag élesztőt. Megszórjuk egy kanálnyi liszttel. Ha az élesztő felfutott, összegyúrjuk a liszttel, burgonyával, pizza fűszerkeverékkel és az 1 tk sóval. Kevés langyos vizet készítsünk oda, hátha nem elég lágy a tészta.
Meleg helyen kelesztjük, amíg előkészítjük a feltéthez valókat.
A tejfölbe belereszeljük a fokhagymát és egy csipetnyi sót adunk a tejfölhöz.
A lilahagymát félkarikákra vágjuk, kicsit megsózzuk, megcukrozzuk. A kolbászt karikára, a sonkát kis csíkokra vágjuk.
A füstölt szalonnát kockákra vágva kisütjük, a zsírjával kikenjük a két tepsit, amiben a langallót sütni fogjuk.
A sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindkettőt olajos kézzel kinyújtjuk, a tepsikbe rakjuk, néhány percig a tepsiben is kelni hagyjuk, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200 fokon 5-6 percig elősütjük.
Megkenjük fokhagymás tejföllel, rárakjuk a sonkát, kolbászt, a sült szalonnakockákat és a hagymát, majd tovább sütjük még kb. 15 percig.
Rárakjuk a reszelt sajtot és pár percig még sütjük. Forrón tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 23X32 cm
(Forrás: www.nosalty.hu)
Laskagomba panírbundában kisvendéglő módra
hozzávalók / 2 adag
-A gombához
25 dkg laskagomba
8 púpozott ek finomliszt
2 db tojás
8 ek zsemlemorzsa
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
8 dkg trappista sajt
-A körethez
1 bögre rizs (gyorsrizst csak végleges esetben!)
4 dl víz (2 bögre)
gyömbér ízlés szerint
só ízlés szerint
1 db csöves kukorica
10 dkg zöldborsó
3 közepes db burgonya
elkészítés
-A gombához
A gombát sózzuk, borsozzuk, és a közismert módon bepanírozzuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd néhány percre félrerakjuk.
A gombafejeket mindkét oldalon ropogósra sütjük, majd szalvétára rakjuk, és az olajat alaposan lecsöpögtetjük róla.
A még forró kész gombafejeket a tányérra rakjuk, és megszórjuk reszelt sajttal.
-A körethez
Kicsi olajon megpirítjuk a rizst, majd néhány perc múlva hozzáadunk kétszer annyi vizet, mint amennyi a száraz rizs volt. (Pl.: Egy bögre rizshez két bögre vizet.)
Hozzáadjuk a zöldborsószemeket, és lefedve készre főzzük a rizst. (Ízlés szerint lehet egy kis gyömbérport hozzáadni.)
A krumplit a speciális krumplivágóval “körbe-körbe”, vagy ennek hiányában uborkareszelővel 1-2 mm-re karikákra vágjuk, majd bő olajban pirosra sütjük. Ha kész, alaposan lecsöpögtetjük, és tálaljuk.
A frissen főtt kukoricacsőről késsel levágjuk a kukoricaszemeket, és a kész zöldborsós rizshez öntjük, majd néhányszor elkeverjük azzal.
A kész rizi-bizit pudingformába vagy bögrébe szedjük, majd azt a tányérra fordítva tálaljuk a köretet.
A fogás tetejére frissen felaprított petrezselymet szórunk.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Majonézes párizsisaláta
hozzávalók / 4 adag
30 dkg párizsi (marha)
1 db alma
3 közepes db csemegeuborka
0.5 db jégsaláta
2 db főtt burgonya
1 kk mustár
1 ek petrezselyem
8 ek majonéz
1 ek worcestershire-szósz
1 ek ketchup
1 ek citromlé
1 ek porcukor
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
elkészítés
Az almát, a párizsit, a burgonyát, a salátát és az uborkát gyufaszál vékonyságúra felszeleteljük, és egy tálba tesszük.
A majonézt elkeverjük a ketchuppal, a mustárral a Worcherstershire mártással, a porcukorral és a citromlével.
Petrezselyemmel, sóval, borssal fűszerezzük. Ráöntjük a felszeletelt hozzávalókhoz, jól összekeverjük, és hűtőbe tesszük egy pár órára.
Hidegen tálaljuk.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Melós reggelije
Hozzávalók 1 személynek:
1 szelet füstölt szalonna
1 szelet füstölt sonka
1 közepes burgonya
1 kisebb fej vöröshagyma
2 db tojás
Elkészítés:
A sonkát és a szalonnát apró, a burgonyát 1 cm-es kockákra, a hagymát félkarikákra vágom. Egy serpenyőben elkezdem kiolvasztani a szalonnát. Amint egy kis zsír kiolvadt belőle, rögtön rádobom a krumplit, és gyakori kevergetés mellett aranyszínűre sütöm. Ezután kerül rá a sonka. Éppen csak egyet keverek rajta, hogy egy kis kérget kapjon, és máris hozzáadom a hagymát. Mikor megüvegesedett, ráöntöm az elhabart tojásokat. Addig sütöm, míg a tojás meg nem szilárdul, és máris tálalható. Friss kenyeret és savanyúságot kínálok hozzá. Jó étvágyat!
MEGJEGYZÉS
Általában a téli időszakban készítem, amikor híján vagyunk a friss zöldségeknek. Sót külön nem szoktam beletenni, a sonka és a szalonna eleget tartalmaz.
Forrás: www.mindmegette.hu
Mézes mák
hozzávalók / 4 adag
1 dl méz
12 dkg mák (darált)
1 tk citromhéj (reszelt)
3 dkg dió (apróra vágott, pirított)
1 ek pálinka (szilva, elhagyható)
1 ek sárgabaracklekvár
elkészítés
A mákot 2x daráljuk át.
Egy lapos lábasban tegyük oda a mézet olvadni. Ha már egészen folyékony, keverjük hozzá a mákot, és melegítsük, amíg a mák kissé barnulni nem kezd. (kb. 10 perc). Ez a lépés kihagyható.
Húzzuk le a tűzről, keverjük el benne a többi hozzávalót, (ha hígabbra szeretnénk, csak mézet tegyünk hozzá) és töltsük folpackkal kibélelt csészékbe vagy formákba, amiből könnyen kiborítható. Jól nyomkodjuk bele, hogy kiszorítsuk az összes levegőt. Elég ragacsos és sűrű.
Hagyjuk kihűlni, ezután szeletelhető, fogyasztható.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Mézes-gyömbéres sütőtökkrémleves
hozzávalók / 4 adag
1.2 kg sütőtök
2 közepes fej vöröshagyma
2 ek méz
2 ek olívaolaj
1.5 l zöldség alaplé
50 ml főzőtejszín
1 csipet gyömbér
só ízlés szerint
elkészítés
A megtisztított hagymát és tököt felaprítjuk.
Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a sütőtököt és a mézet. Jól elkeverjük kb. 5 percig sütjük, majd lefedve kis lángon pároljuk 5 percig.
Felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje a tököt. Sózzuk, gyömbérrel ízesítjük, puhára főzzük.
Hozzáöntjük a tejszínt, majd turmixgépben pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, egyet forralunk rajta. Szűrőn átszűrjük. Tálaljuk.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Moskauer
hozzávalók / 4 adag
5 dkg vaj
8 dkg finomliszt
5 dkg cukor
3 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg kandírozott narancshéj
3 dkg dió (darált)
10 dkg étcsokoládé (lehetőleg 70 %-os kakaótartalmú)
1 ek napraforgó olaj
1 ek méz
fahéj ízlés szerint
elkészítés
Tűz fölött megolvasztjuk a vajat a cukorral és a mézzel együtt.
Hozzáadjuk a fahéjjal, a narancshéjjal, dióval és az apró darabokra vágott sárgabarackkal elkevert lisztet, s kicsit betesszük a hűtőbe, hogy könnyebben formázható legyen.
Miközben várakozunk, gőz fölött megolvasztjuk a jó minőségű étcsokoládét egy evőkanál olajjal.
Ha a sütőnket felmelegítjük, kibélelünk egy nagy tepsit sütőpapírral, s a tenyerünkkel szétlapított sütiket lerakosgatjuk, majd aranybarnára sütjük.
Ha készen vannak, hűljenek ki egy picit. Ezután belemártjuk egyik oldalukat a csokiba, majd arccal lefelé rácsra tesszük őket hűlni. Csak győzzük kivárni, míg megdermed a csokoládé!
sütési hőfok: 180°C
(Forrás: www.nosalty.hu)
Mustáros lencseleves
hozzávalók / 5 adag
1 közepes db lila hagyma
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
40 dkg lencse
15 dkg füstölt szalonna
25 dkg kolbász (füstölt)
1 db leveskocka (marha)
1 ek mustár
só ízlés szerint
2 l víz
elkészítés
A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát kockára, a sárga- és a fehérrépát félbe, majd szeletekre, a kolbászt karikára.
Olajon kissé megpirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a hagymát, tovább pirítjuk, majd a zöldségeket, végül az előzőleg beáztatott lecsepegtetett lencsét, és fölöntjük kb 2 l vízzel, hogy jól ellepje a lencsét.
Amikor a lencse félpuha, hozzárakjuk a kolbászt és a leveskockát, és készre főzzük, végül keverjük hozzá a mustárt és sót.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Női szeszély almalekvárral
hozzávalók / 8 adag
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
2 dkg friss élesztő
3 db tojás
15 dkg porcukor
0.5 citromból nyert citromhéj
1 csipet só
1 dl tejföl
2 csomag vaníliás cukor
1 ek citromlé
4 ek lekvár/ dzsem (alma)
6 dkg dió (dióbél)
elkészítés
A lisztet a vajjal és az élesztővel összemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukor felét és a sót, ráreszeljük a citrom héját, összegyúrjuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Fél cm vastagra nyújtjuk, kivajazott tepsibe terítjük.
Fél óra pihentetés után lassan megsütjük.
Közben a tojások fehérjéből a citromlével és a cukor másik felével kemény habot verünk. A dióbelet durvára vágjuk.
A megsült tésztát kivesszük a sütőből, a sütőt erős lángra kapcsoljuk. A tésztára kenjük a lekvárt, rásimítjuk a tojáshabot, arra hintjük a diót.
Forró sütőben pirosra sütjük.
Hidegen szeleteljük.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Omlett minitorták
12 db fürjtojás (vagy 4 db tyúktojás)
2 ek tej (vagy 1 ek tejszín)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
5 dkg szalámi
0.5 közepes db vöröshagyma
5 dkg zöldborsó
1 kk majoranna
1 kk oregánó
1 ek napraforgó olaj
elkészítés
A szalámit és a hagymát vágjuk kis kockákra, és forró, olajozott teflonserpenyőben pár percig pirítsuk. Dobjuk rá a fűszereket, megint dinszteljük egy két percet, hogy a fűszerek kiengedjék az aromájukat, majd adjuk hozzá a mirelit borsót is. Ezután kb. 2-3 percig hagyjuk, amíg a borsó kicsit megpuhul, majd húzzuk félre a tűzhelyen.
A tojásokat egy tálban törjük fel és keverjük habosra a tejjel. Fűszerezzük a frissen őrölt borssal és a sóval.
A formákat enyhén vajazzuk ki (ha valaki szilikonformában készíti, ez a lépés kimaradhat), és kanalazzunk mindegyikbe 1-2 evőkanálnyit a szalámis-zöldséges keverékből. Ezután óvatosan öntsük fel a tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben 20 perc alatt süssük meg.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
(Forrás: www.nosalty.hu)
Pandúr gulyás
hozzávalók / 4 adag
50 dkg sertéscomb
2 közepes fej vöröshagyma
2 kávéskanál magyaros fűszerkeverék
1 kk fűszerpaprika
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
0.5 kávéskanál bors (őrölt)
5 db babérlevél
só ízlés szerint
25 dkg gomba
25 dkg zöldborsó
4 db burgonya
450 g tejföl
1 db tojás
5 evőkanál finomliszt
1.5 l víz (szükség szerint)
elkészítés
A húst kis kockára vágjuk. A hagymát felaprítjuk és megdinszteljük, majd a hússal együtt pirítjuk még 10 percig. Ha megpirult, hozzáadjuk a magyaros fűszerkeveréket, paprikát, köményt, borsot, babérlevelet, sót és kevés vízzel felöntjük, majd 30 percig pároljuk.
Beletesszük a felszeletelt gombát, zöldborsót, kockára vágott krumplit.
Tojásból és 4-5 ek lisztből csipetkét készítünk, és belecsipkedjük. Hosszú lére engedjük, és puhára főzzük.
Majd a tejfölből és lisztből habarást készítünk, és behabarjuk.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Parasztreggeli
hozzávalók / 3 adag
1 kg burgonya
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg füstölt kolbász
3 nagy fej friss főzőhagyma (friss zöldjével együtt)
2 közepes db paprika
2 közepes db paradicsom
8 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
elkészítés
A krumplit kockára vágjuk, bő olajban hasábburgonya módjára megsütjük.
Közben elkezdjük sütni a tojáslepényeket személyenként 2-3 felvert, enyhén sózott tojásból a lehető legnagyobb serpenyőben- vékonyra, szinte palacsinta-jellegűre.
Még egy serpenyőben kisütjük a gyufaszálnyi csíkokra vágott szalonnát. A pörcöt kiszedjük, a visszamaradt zsírba szórjuk a zöldjével együtt durvára vágott hagymát (egy fejet félreteszünk a lecsóhoz), addig sütjük, amíg el nem kezd pirulni.
Zsírból kiszedjük, jön a felkarikázott kolbász, 1-2 perc alatt megfuttatjuk azt is.
Ezt is kiszedjük, jön a maradék fej hagyma kicsit apróbbra vágva, futtatás, paradicsom rá (ilyenkor nem szoktam meghámozni a paradicsomot, nem is főzöm annyira szanaszét, hogy csak a pödört héjak maradjanak meg), aztán a paprika is.
A lecsót (na jó, csak lecsószerű) kicsit borsozzuk is, a többi nem igényel fűszert.
Ha ügyesek voltunk, és sikerült mindent szinkronizálni, akkor egyszerre készül el a krumpli, a rávaló meg a lepények is, és azonnal tálalható.
Persze még sose sikerült, valamelyik mindig elkésik, ha szerencsénk van, akkor a krumpli, mert az tolerálja legkevésbé a várakozást:)
Sok friss, puha kenyérrel tetszés szerint variálva ehető is.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Pásztor bundás kenyér
hozzávalók / 1 adag
15 dkg füstölt szalonna (felkockázva)
2 szelet kenyér (felkockázva)
5 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
chilipehely ízlés szerint
1 kis db vöröshagyma
2 ek olívaolaj
elkészítés
Felkockázzuk a füstölt szalonnánkat, és pici olívaolajon elkezdjük kisütni szép ropogósra, majd kiszedjük a szalonnát és félretesszük.
Közben vagy felkockázzuk a kenyérszeleteket, vagy, hogy rusztikusabb legyen, bele is tépkedhetjük a zsírba és megpirítjuk a kenyeret is.
Közben egy tálba ütjük a tojásokat és fűszerezzük. Sóval kicsit óvatosabban, mert a szalonna is sós. Felverjük.
Ha a kenyérdarabok már ropogósra pirultak, beleöntjük a felvert tojást, és szépen összeforgatjuk, hogy a frissen sült kenyérdarabok magukba szívhassanak egy keveset, mielőtt megsülne a tojás.
Ha kész, tányérra öntjük, megszórjuk a kisült szalonnadarabokkal és apróra vágott hagymával, majd melegen elfogyasztjuk.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Pásztorpite
hozzávalók / 6 adag
65 dkg darált marhahús
1 közepes db vöröshagyma
240 g zöldborsó
400 g sűrített paradicsom
90 dkg burgonya
10 dkg cheddar sajt
1.5 teáskanál fűszerpaprika
3 gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált marhahúst, jól átsütjük. Borssal, pirospaprikával, fokhagymával és kevés sóval ízesítjük.
A burgonyából tört krumplit készítünk (ha van maradék, az is jó).
Egy kisebb méretű tűzálló edényt kivajazunk, az aljára elegyengetjük az elkészített marhahúst. Rászórjuk a zöldborsót.
Egyenletesen eloszlatjuk rajta a sűrített paradicsomot (mivel ezek a konzervek igen sok sót tartalmaznak, ezért a hús sózásával tényleg finoman kell bánni).
A tetejére tesszük a tört krumplit, egy lapos fakanállal szép simára egyengetjük (én kézzel csináltam, úgy gyorsabb és könnyebb). Ráreszeljük a sajtot.
Előmelegített sütőben, 180°C-on 20 percig sütjük. Sütés közben nem kell lefedni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
(Forrás: www.nosalty.hu)
Pizzás párnácska
hozzávalók / 6 adag
-A tésztához
60 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
25 dkg puha margarin
2 ek ecet
4 ek víz
2 db tojás
2 teáskanál só
1 kk őrölt bors
-A töltelékhez
2 ek ketchup
1 ek sűrített paradicsom
őrölt bors ízlés szerint
1 csipet só
0.5 teáskanál cukor
1 teáskanál csípős fűszerpaprika (vagy chili)
1 teáskanál pizza fűszerkeverék (vagy oregánó)
5 dkg gépsonka (vagy füstölt párizsi)
-A tetejére
10 dkg reszelt sajt
1 db tojás
elkészítés
A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a sót, az ecetet, a vizet, a tojást, a borsot, és végül hozzámorzsoljuk a puha margarint. Jól összedolgozzuk.
Elkészítjük a tölteléket: egy tálkába belerakjuk a ketchupot, a paradicsomsűrítményt, a sót, a cukrot, a pizza-fűszerkeveréket, a chilit (ha valaki nem szereti, el is hagyható), borsozzuk, végül hozzáadjuk az apró kockákra vágott sonkát. Ezt is jól kikeverjük.
A tésztánkat kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval (nagy pohárral) kiszúrjuk.
A tészták közepébe kávéskanálnyi tölteléket teszünk, félbehajtjuk, és a széleit villa segítségével körbenyomkodjuk.
Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, és a tetejüket megkenjük felvert tojással, végül megszórjuk reszelt sajttal. Sütőbe tolva megsütjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 40x30x4 cm
(Forrás: www.nosalty.hu)
Rácsos rétes
hozzávalók / 4 adag
2 csomag leveles tészta
1 kg alma
500 g magozott meggybefőtt
2 csomag vaníliás pudingpor
3 dl almalé
3 dl meggylé
fahéj ízlés szerint
8 ek cukor
1 db tojás (a kenéshez)
2 ek kekszmorzsa (a szóráshoz)
elkészítés
Almáshoz: almát meghámozunk, és nagy lyukú reszelőn megreszeljük, majd a levét kinyomjuk. Közben az egyik csomag pudingot elkészítjük 3-4 ek cukorral és a 3 dl almalével /kinyomott alma leve/.
Ha felfőztük, a tűzről levesszük, és belekeverjük az almát, és hűlni hagyjuk. Fahéjjal ízesíthetjük.
Meggyes: a 3 dl meggylével, a maradék cukorral felfőzzük a pudingport, a tűzről levéve hozzáadjuk a meggyet. Hűlni hagyjuk.
A vajas tésztát kinyújtjuk, ha van rácsozó hengerünk, az egyik oldalát berácsozzuk vele, de anélkül is jó.
A töltelék alá kekszmorzsát szórunk, a széleit tojással lekenjük, majd ráhajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojással lekenjük, és előírás szerint megsütjük. Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Ha nincs rácsozó hengerünk, akkor a szélekből levágott vékony csíkokkal is díszíthetjük.
sütési hőfok: 200°C
(Forrás: www.nosalty.hu)
Rakott kenyér
hozzávalók / 2 adag
6 szelet kenyér
4 dl tejföl
15 dkg sajt
5 db tojás
4 ek tej
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 teáskanál mustár
1 kk majoranna
3 gerezd fokhagyma
30 dkg kolbász (virsli, sonka)
10 dkg füstölt szalonna
elkészítés
A tejfölt, tojást, tejet egy tálba készítjük, fűszerezzük és elkeverjük.
A kolbászt és a szalonnát vágjuk kockára. A sajtot reszeljük le.
Kivajazott mélyebb tepsibe rakjuk a tejfölbe mártott kenyeret, de csak az egyik oldalát mártsuk be, és azzal felfelé helyezzük bele, erre szórjuk a kockára vágott kolbászt, szalámit vagy virslit. Szórjuk meg reszelt sajttal, és a másik kenyérrel ugyanezt elvégezzük, de itt mindkét oldalát mártsuk meg. Helyezzük a tepsibe, a maradékkal vonjuk be a tetejét, és szórjuk meg a kockára vágott szalonnával.
Előmelegített sütőben szép aranybarnára, jó ropogósra sütjük.
Megszórjuk reszelt sajttal, de ezt csak ráolvasztjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
(Forrás: www.nosalty.hu)
Rakott krumpli hagyományosan
hozzávalók / 4 adag
2 kg burgonya
7 db tojás
15 dkg kolbász
15 dkg krinolin (vagy szafaládé, virsli)
10 dkg füstölt szalonna
5 dl tejföl
só ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
bors ízlés szerint
elkészítés
A krumplit megfőzzük sós vízben, héjában (ha megfőtt megpucoljuk).
A tojást szintén keményre főzzük.
A hozzávalókat (krumpli, főtt tojás, kolbász, szafaládé) felkarikázzuk. A szalonnát csíkokra szeljük.
Kevés vajjal a tepsit kivajazzuk, a falát is, majd egy kevés prézlivel lehintjük (ez arra szolgál, hogy a rakott krumplink ne égjen oda, de ne is tocsogjon a kolbász- és szalonnazsírban).
Majd rétegesen rakjuk a hozzávalókat: krumpli, szalonna, kolbász, tojás, szafaládé, krumpli.
Sütőben fólia alatt sütjük.
Közben kikeverjük a szószt: a tejfölbe beleütünk egy tojást, fűszerezzük ízlés szerint (só, ételízesítő, bors), összekeverjük.
Félidőben a fóliát levesszük, és a tejfölös szósszal nyakon öntjük.
Hagyjuk egyenletesen megpirulni a rakott krumpli tetejét, és már tálalható is.
sütési hőfok: 180°C
(Forrás: www.nosalty.hu)
Sajtos táskák
hozzávalók / 3 adag
1 csomag leveles tészta
15 dkg sajt
15 dkg csirkemell sonka
5 ek ketchup
5 dkg vaj (olvasztott)
elkészítés
A leveles tésztát kitekerjük, és vékonyan megkenjük az olvasztott vajjal. Keresztben háromba elvágjuk.
A 1-1 résznek az egyik felére sajtot reszelünk, összevagdossuk a csirkemellsonkát, rárakjuk, és jó sok ketchupot nyomunk rá. Ráhajtjuk a tészta másik felét, és a széleket összenyomkodjuk. Mindhárom darabbal így járunk el.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 30 percig sütjük.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Sárkánylecsó
Hozzávalók:
20–30 dkg zöldpaprika
10-20 dkg paradicsom (3-4 db közepes)
10-15 dkg vöröshagyma (3 fej)
10-20 dkg húsos füstölt szalonna, bacon, kolozsvári…
20-30 dkg gomba
8 tojás
15-20 dkg lángolt vagy száraz kolbász
2-3 pár jobb virsli, lehet füstölt is…
1 konzerv zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál édes-nemes paprika
só
bors
Elkészítés:
A zöldpaprikát karikára, a vöröshagymát szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk. A paradicsomot fél percre forrásban lévő vízbe mártjuk, héját lerántjuk, cikkekre vágjuk.
A kolbász héját lehúzzuk, majd karikára vágjuk. A virslit felkarikázzuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk.
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, ha kevés a zsírja, olajjal dúsítjuk. Hozzáadjuk és a zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát és a gombánk felét. Amikor lepirultak, beledobjuk a felkarikázott kolbászt. 1 perc pirítás után jöhet bele a zöldpaprika, megsózzuk, 4-5 percig pároljuk. Megszórjuk paprikával, majd hozzáöntünk kb. 1,5 dl vizet. Addig forraljuk, amíg a víz elpárolog, ekkor tesszük bele a maradék gombát. Most kaphat egy kis őrölt borsot is.
További 5 percnyi forralás után adjuk hozzá a paradicsomot, majd az apróra zúzott fokhagymát és a virslit. Újabb 5 perc múlva a zöldborsót tesszük bele. Ekkor állítjuk be a lé hosszát: ha hosszú lével szeretjük, annyit öntünk bele a konzerv-zöldborsó levéből amennyit jónak látunk.
Végül 3 perc múlva belepottyantjuk főzetünkbe a megtisztított kemény tojásokat. Ilyenkor még utánasózhatjuk, esetleg tovább fűszerezhetjük. Összerottyantjuk és kész.
Köret nélkül, friss kenyérrel tálaljuk. Mindig túl hamar fogy el, pedig még ennénk belőle… Elkészíthetjük bográcsban is.
MEGJEGYZÉS:
Érdemes jó minőségű zöldborsókonzervet használni, mert volt, hogy az akciós ropogott a szánkban. A tojások tompa végét megszúrom tűvel, hústűvel, sós vízben főzöm és utána csak egyszer öntöm nyakon hideg vízzel. Így könnyebben lejön a héjuk. Használhatunk hámozott, konzerv paradicsomot is, jobb, mint a vízízű fóliás. A recept fürjtojásos alapváltozata az Aranysárkány étteremből származik, ezért Sárkánylecsó a neve.
Forrás: www.mindmegette.hu
Savanyú káposztás muffin
Hozzávalók:
25 dkg savanyú káposzta
1 kis fej vöröshagyma
15 dkg húsos füstölt szalonna
0,75 dl olaj
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál só
fél mokkáskanál bors
2 tojás
3 dl tejföl
Elkészítés:
A káposztát átöblítjük, és kicsit rövidebbre aprítjuk. Az apró kockára vágott szalonnát 2 evőkanál olajjal együtt felmelegítjük, a finomra vágott hagymát rádobjuk. Ha a szalonna a zsírjára sült és a hagyma megüvegesedett, rátesszük a káposztát is, és együtt pirítjuk 5 percig, majd hűlni hagyjuk.
A lisztet összeforgatjuk a sóval és a borssal. A tojásokat a maradék olajjal és a tejföllel felverjük. Előbb a lisztet, majd a langyosra hűlt káposztát beleforgatjuk. Kiolajozott muffinsütőben közepes lángon 20 perc alatt megsütjük.
Forrás: www.mindmegette.hu
Sokgyümölcsös müzliszelet
hozzávalók / 8 adag
12 dkg zabpehely
20 dkg aszalt gyümölcs (én most aszalt epret, szilvát, sárgabarackot és almát használtam)
4 ek méz
70 ml almalé (frissen facsart)
3 dkg dió
3 dkg törökmogyoró
3 dkg szezámmag
0.5 citromból nyert citromlé
elkészítés
A zabpelyhet száraz serpenyőben nagyon világos színűre pirítjuk.
A diót és a mogyorót durvára törjük (legegyszerűbb papírba tekerni, és istenesen megcsapkodni húsklopfolóval.)
A diót, a mogyorót, és a szezámmagot külön-külön 2-2 percig szintén száraz serpenyőben pirítjuk. Nem kell, hogy színe legyen, csak egy kis illata!
Az összes enyhén megpirított (és illatozó) szárazanyagot egy tálba öntjük.
Az aszalt gyümölcsöket aprítóba tesszük, és kicsire vagdossuk.
Őket is a száraz anyagok mellé öntjük.
A magos-gyümölcsös keverékre facsarjuk a citromlevet, az almalevet és a mézet.
Jól összedolgozzuk, majd szilikonlappal bélelt tepsibe simítjuk. ( Én gáztepsit használtam, de mivel a massza teljesen szilárd, mindegy a méret.)
Jól lenyomkodjuk, minden irányból valamilyen nehezékkel, (én egy vágódeszkát vetettem be), hogy ne maradjon benne sehol levegő. Akkor jó, ha kb. 1,5 cm magas.
Előmelegített sütőbe dugjuk, és kb. 35 percig sütjük, amíg a massza ki nem szárad, és el nem kezd barnulni.
Kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Ha már nem meleg, szeleteljük. Légmentesen lezárt dobozban 1 hétig friss marad.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
(Forrás: www.nosalty.hu)
Svájci lakodalmas szelet
hozzávalók / 6 adag
-A húshoz
1 kg pulykamell
1 nagy db alma
10 dkg gomba
10 dkg zöldborsó
1 dl fehérbor (száraz)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
2 ek snidling
15 dkg kolozsvári szalonna
1 ek napraforgó olaj
-A panírozáshoz és sütéshez
25 dkg zsemlemorzsa
5 db tojás
25 dkg finomliszt
5 dl napraforgó olaj
elkészítés
A húst vékonyra kiverjük, besózzuk.
A szalonnát apró kockára vágjuk, és kevés olajon kisütjük.
Hozzáadjuk a gombát és a zöldborsót. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük a borral. Őrölt borssal ízesítjük, ha kell, még sózzuk. Puhára pároljuk.
A legvégén kerül bele az apró kockára vágott alma. 1-2 percig ezzel is pároljuk.
Tűzről lehúzzuk, belekeverjük a metélőhagymát.
A húsok közepére halmokat rakunk ebből a töltelékből, majd óvatosan felcsavarjuk, és fogpiszkálóval rögzítjük.
Bepanírozzuk, és bő olajban kisütjük.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Töltött burgonyacsónak
hozzávalók / 2 adag
2 db burgonya (nagy)
1 db vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
4 ek tejföl
5 dkg sajt
2 dkg vaj (pici)
só ízlés szerint
elkészítés
A krumplikat héjában sós vízben megfőzzük.
Közben a vöröshagymát és a szalonnát felkockázzuk, és egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a tejfölt.
A megfőtt krumpli tetejét levágjuk, a belsejét kikaparjuk, és azt is hozzákeverjük.
A sajtot megreszeljük, és a felét a töltelékhez keverjük, picit megsózzuk.
A “sapkákat” pici vajjal megkenjük.
Megtöltjük a krumplikat, majd előmelegített sütőbe tesszük, a levágott “sapkát” is (kb. 5-ös fokozaton fél órát sütjük, de ez a mérettől is függ, akkor jó, ha már elkezd pirulni a teteje, oldala).
Ha megsült megszórjuk a maradék sajttal, és már fogyasztható is!
(Forrás: www.nosalty.hu)
Ukrán borscs
hozzávalók / 6 adag
1 közepes db vöröshagyma
5 dkg káposzta
3 közepes db burgonya
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 kis db zeller
2 közepes db friss cékla
0.5 db póréhagyma
2 közepes db paradicsom (egy kis sűrített paradicsomkonzervvel helyettesíthető)
1 közepes db alma
10 dkg fehérbab
2.5 l víz (húsleves alaplével helyettesítve sokkal finomabb)
2 ek citromlé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek tejföl (tálaláshoz)
elkészítés
Először előkészítjük a zöldségeket: a vöröshagymát és káposztát nem túl kis darabokra felaprítjuk, a burgonyát megpucoljuk, és közepes kockákra vágjuk, a sárgarépát, fehérrépát, zellert és céklát nagy lyukú reszelőn lereszeljük (a céklát mindenképp külön tálba), a póréhagymát vékony karikákra szeljük, a paradicsomot apróra szeljük, valamint az almát meghámozzuk, és kis szeletekre vágjuk. A fehérbabot külön kis lábasban megfőzzük, és félretesszük.
A 2,5 liter vizet nagy lábasban felforraljuk. Ha lehetséges, használjunk húsleves alaplét, amit készíthetünk húsleveskockából is. Ha elkezd forrni, hozzáadjuk a vöröshagymát, répát, fehérrépát, zellert és póréhagymát, és 10 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a céklát a levével együtt.
Ha minden megpuhult, beletesszük a burgonyát, káposztát, paradicsomot (vagy sűrített paradicsomot) és almát. Addig főzzük kis lángon, amíg a burgonya meg nem puhul – de ne főzzük túl! Ekkor ízesítsük sóval, borssal, és adjuk hozzá a citromlevet. Ha nem rendes húsleves alapevet használtunk, egy teáskanál vajat még hozzáadhatunk.
Tálalásnál minden adag tetejére tehetünk egy evőkanál tejfölt, ami nagyon jól illik a céklás ízvilághoz.
(Forrás:www.nosalty.hu)
Univerzális szósz sült húsokhoz
hozzávalók / 4 adag
1 dl sült hús szaft vagy alaplé
3 ek ketchup
2 ek worcestershire-szósz
1 ek almaecet
0.5 kis db reszelt alma
elkészítés
Serpenyőbe tegyünk egy kevés sült hús szaftot vagy alaplét, ha van, adjuk hozzá a többi hozzávalót, és egy kicsit rottyantsuk össze.
Még melegen tálaljuk az étel mellé. Hűtőben több napig is eláll.
(Forrás: www.nosalty.hu)
Zabpelyhes süti aszalt szilvával
hozzávalók / 6 adag
2 db tojás
10 dkg vaj
2 ek méz
2 ek rum (vagy rumaroma, 2 tk)
10 dkg barna cukor
10 dkg zabpehely
13 dkg rétesliszt
5 dkg étkezési keményítő
0.5 csomag sütőpor
1 tk fahéj
5 dkg aszalt szilva
1 csipet só
4 ek sárgabaracklekvár
elkészítés
A tojások sárgáját a vajjal, a mézzel, rummal (aromával) és a cukorral habosra keverjük. A zabpelyhet serpenyőbe tesszük, meghintjük egy kis porcukorral, megpirítjuk, majd ledaráljuk.
Amikor kihűlt a zabpehely, a kikevert tojássárgás masszához adjuk. Hozzáadjuk a sütőporral összekevert liszteket is, a fahéjat és a keményítőt. A legvégén az apróra vágott szilvát is belekeverjük.
Egy külön tálban a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és a másik masszához óvatosan hozzáforgatjuk.
Kikent és kilisztezett tepsiben egyenletesen eloszlatjuk a tésztát, és előmelegített 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Kicsit kihűtjük, majd a tetejét a mikróban megmelegített sárgabaracklekvárral megkenjük, hogy szép fénye legyen. Kockákra vágva tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
(Forrás: www.nosalty.hu)
Zongorabillentyű
hozzávalók / 4 adag
-A tésztához
2 db tojássárgája
2 ek porcukor
12 dkg margarin
25 dkg finomliszt
A diós masszához
15 dkg dió
15 dkg porcukor
10 ek sárgabaracklekvár (vagy annyi, amennyivel jól kenhető masszát kaphatunk)
-A habhoz
2 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
elkészítés
A tésztának az anyagait összegyúrjuk, kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra.
A diót összekeverjük a porcukorral és annyi lekvárral, hogy jól kenhető masszát kapjunk (ne legyen folyós!!!).
A diós masszát rákenjük a tésztára.
A tojásfehérjét jól kikeverjük (nem habbá verjük!!!) a porcukorral, és a diós masszára kenjük.
Vékony rudakat vágunk, majd megsütjük.
sütési hőfok: 180°C
(Forrás: www.nosalty.hu)
Zöldborsópörkölt virslivel és nokedlivel
hozzávalók / 4 adag
-A zöldborsópörkölthöz
80 dkg zöldborsó (fagyasztott)
2 ek napraforgó olaj
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg füstölt virsli (vagy kolbász)
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál fűszerpaprika
0.5 teáskanál füstölt pirospaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek sűrített paradicsom
-A nokedlihez
400 g finomliszt
1 db tojás
1 teáskanál só
3 dl víz
elkészítés
Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük.
Közben beletesszük a kb. 2 cm-esre vágott virslit, kicsit sütjük, majd fűszerezzük.
Rátesszük a zöldborsót és a petrezselymet, és addig dinszteljük, amíg a borsó meg nem puhul.
Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Picit főzzük és beletesszük a paradicsompürét, egyet rottyantjuk.
Belekeverjük a nokedlit, de ha úgy szeretjük, külön is tálalhatjuk.
(Forrás: www.nosalty.hu)